Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

9. 8. 2009 15:26
Smrk a kůrovec

Ono s tím "kůrovcovým" cyklem je takové trochu zvláštní. Podle autora je normální, když smrk hyne kůrovcem a předpokládá se to. Protože se vyžaduje přirozená obnova, starý smrk padne a nové smrčky na jeho těle začnou růst. Jenže zásadní otázka je, v jakém věku by měly ty smrky padnout. Smrk poprvé začne plodit šišky se semny někdy ve věku 20 - 30 let.. V krajním případě, pokud mají smrky na tom místě zůstat, musí smrk aspoň pár let vysemenit, aby mohly vyrůst nové smrčky a teprve potom může řekněme 30 letý smrk padnout. Jenže problém je v tom, že produkční les musí růst 80 - 100 let, aby měl kvalitní dřevo. A kůrovec může být větrnými proudy zahnán klidně 100 kilometrů daleko, to je cca hodina, hodina a půl ve vzduchu, pro brouka nic moc. Co tedy s těmi chudáky, co vlastní produkční lesy do  vzdálenosti 100 - 200 kilometrů od takového semeniště kůrovce?

0 0
možnosti
RP

radim36

9. 8. 2009 15:27
Re: Smrk a kůrovec

 Stačí jeden dva suchší roky a z jejich perspektivního smrkového lesa, který za 40  - 60 let mají  těžit jejich potomci zůstane holina a pár hromad kůrovcem prolezlého palivového dříví bratru v ceně sotva tisícovka za kubík.  U nás na severní Moravě loni a předloni padaly pod kůrovcem už sotva 15 leté smrky, s průměrem dole u pařezu sotva 8 centimetrů...

0 0
možnosti
K

K-D

9. 8. 2009 15:31
Re: Smrk a kůrovec

Rakušáci vyhrožují žalobou kvůli přemnožení kůrovce u nás - to také autor nezmiňuje. Na hromadách mrtvého dříví také nové stromy nerostou. Než se mrtvá dřevní hmota rozpadne, eroze odnese půdu, nebo alespoň budou vyplaveny všechny živiny.

0 0
možnosti
RP

radim36

9. 8. 2009 16:21
Re: Smrk a kůrovec

No, třeba zase v Jeseníkách jsem viděl ve vrcholových partiích, kolem Králického Sněžníku, že tam docela úspěšně smrčky sázejí do dřeva. Metr tak 20 cm silného polena vydlabou urpostřed na takových půl litru velkou dutinu, do ní nacpou zeminu a zasadí smrček, tak 3-4 smrčky do jednoho polena. Poleno pak položí do lesa na zem. Je to takových 12 let, co jsem tam byl.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

10. 8. 2009 0:36
Re: Smrk a kůrovec

On je hlavní problém, že většina těchto zemských škůdců (mají na svědomí miliardové škody na přírodě, které se budou napravovat staletí!), nemá žádné odborné vzdělání, jsou to samí teatrologové či mají husitskou teologickou nebo sociologii v Jinonicích. Ničitel Šumavy, Bláha z Hnutí Duha, je veterinář, to je pak těžké.:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2870x
Vystudoval systematickou biologii a ekologii, od roku 2002 působí v Hnutí DUHA, především v olomoucké místní skupině. Zabývá se především ochranou a monitoringem velkých šelem, ochranou lesů a zeleně. V současnosti je také doktorandem Ústavu ekologie lesa Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.