Diskuse

Má smysl kácet u Ptačího potoka?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Truth teller

24. 8. 2011 19:21
Hmm

Kolem stáda jelenů se pohybuje tygr. Sežere jeden kus za týden. Pokud stádo nevystřílíme, tygra se nikdy nezbavíme.

0 0
možnosti

JiPot

14. 8. 2011 21:48
diky za clanek

podepreny citacemi, dokumentaci, bez emoci, ktere do tehle debaty absolutne nepatri. Mate moji podporu.

0 0
možnosti

antizelenka

10. 8. 2011 20:34
hezká ukázka demagogie

zvláště jak jste se "věnoval" vzdálenosti 1 nebo 2,5 km od hospodářských lesů Kašperku a zdůrazňování toho, že kůrovec doletí maximálně 500m. Kůrovec sice aktivně nelétá ( to snad víte), ale hlavně tu vzdálenost potřebnou k dosažení cíle ( lesy Kašperku) holt zdolá na několik generací ( až 3x za rok) a HLAVĚ bude značně znásoben množstevně. Jinými slovy teď sežere 4000 stromů, popletí o 500m a sežere 8000 stromů, opět popoletí a až se bude zasahovat v "hospodářském lese" tak vznikne ta obrovská holina že to bude katastrofa.

0 0
možnosti

antizelenka

10. 8. 2011 20:52
Re: hezká ukázka demagogie

další demagogická manipulace hodná Goebelse je výběr fotografií.

fotka "uschlého lesa" nastojato s krásně velkými stromky má dokládat jak se příroda rychle vzpamatuje, ale jednak je les už několik let uschlý a evidentně ještě před napadením kůrovcem byly malé semenáčky zaklíčené.

na druhé fotografii jsou čerstvě pokácené a oloupané stromy i s čersvými pilinami a HLAVNĚ fotka  jako jediná není focená proti nebi, prot působí podstatně hůř a depresivně a zdravé stromy které tam stojí nejdou skoro postřehnout  ( nafotit to samé místo za pár let tak vidíte krásný les)

0 0
možnosti

qqx

9. 8. 2011 23:47
.

I když s Vaším článkem v některých částech nesouhlasím, musím za něj poděkovat. Je napsaný srozumitelně a skutečnosti dokladovány fotkami, odkazy. citacemi.

Co mne tedy překvapilo, je mapka u bodu 2., ze které je vidět, že lokalita Ptačí potok je obklopena bezzásahovými zónami. 

A ještě otázka na závěr : pokud se tedy v bezzásahové zóně kácet nebude, kurovec "sežere" všechny stromy  a pak sám vyhyne ? Protože pokud ne, tak v čase zlikviduje i nově vyrostlé kultury a les tam nebude nikdy. Nebo nové kultury již nenapadá ? Nebo jsou nové kultury odolné vůči kurovci ? Vážně nevím.

0 0
možnosti

dolch

9. 8. 2011 23:58
Re: .

Nový les rozhodně odolnější bude, a je jedno, jestli bude vysazen uměle, nebo vznikne náletem. Ale o tom to není. Důležité je, jak se zbavit toho kůrovce. Co pamatuji, tak kácením se na Šumavě proti lýkožroutu bojovalo už mnohokrát, a to i před rokem 1989. A nikdy to k ničemu nevedlo. To, co se tady děje dnes, jsem už zažil za svůj život několikrát a vždy se stejným výsledkem. Je to jako rakovina a chemoterapie. Proto bych nekácení viděl jako alternativní medicínu, jako pokus, kterému je minimálně dobré dát šanci. Jenže na to, aby se prokázalo, jestli je to dobrá metoda nebo ne, potřebujeme minimálně takových 50 let. A ne že to zkusíme jenom na pacientech v terminálním stádiu a pak prohlásíme, že tudy cesta nevede. To je pak o ničem.

0 0
možnosti

jpvJ

9. 8. 2011 21:47
Šumava v rukou lesů ČR.

Pořád nechápu jedno, když se na Šumavě  po staletí hospodařilo, jsou zde přirozené i uměle vysazené smrčiny, jak to, že "biotopy" za které Vy ekologové bojujete jsou ještě vůbec zde? Jak to, že v době, kdy to byl les hospodářský, tyto cenné lokality živočichů a rostlin tedy už dávno nezanikly? Pokud tedy se nechá les "sežrat" kůrovcem, vznikne zde něco nového, tedy nepůvodního, nebo původně původního? Jinak se neustále někdo ohání Bavorským parkem. Tento park nabízí místním lidem více pracovních příležitostí, než původní lesy. Jak je to unás? Lidé přicházejí o práci v lesích, kde po staletí pracovali, ekologové jim dávají neustále najevo, že páni jsou zde oni, politici za ně lobují a s obcemi se nevede žádný rozumný dialog.

1 0
možnosti

sir Humprey V.

9. 8. 2011 13:41
Má.

0 0
možnosti

Jan Borovička

9. 8. 2011 14:05
Re: Má.

No jo, anonymní "inteligenti", co chtějí regulovat přírodu jen kvůli tomu, že to chce teplej KGBák z Hradu ;-D

0 0
možnosti

Faustino

9. 8. 2011 12:48
Pikantní je

popis pod fotografií: "Není zajímavější pozorovat, jak se les mění bez lidských zásahů ..."

Já tam vidím, že les se "mění" zase ve smrkovou monokulturu.

0 0
možnosti

Jan Ruzicka

9. 8. 2011 12:44
A teď tu

o globálním oteplení.

0 0
možnosti